Onderaan deze blog betuig ik mijn volle steun aan CO2-neutraal reizen, Artikel 27 en Berenhuis, Dorpsraad (Heusden-Zolder)

vrijdag 28 april 2017

Grand Canyon: adembenemend! Een historische treinrit met overval en al, warme ontvangst bij een koppel fietsers


Overnachting in Tusayan, een stadje dichtbij het Park Grand Canyon: veel toerisme, dure slaapplaats (volgende keer toch een tent meenemen?). Ik weer op zoek naar fruit en in heel dit centrum was dit het enige dat ik kon vinden: wat mandarijntjes. Voor de rest propvol met….


Nog eens 8 km steil bergop met pak en zak om dan (na wat parkeerterreinen) opeens vanop een kilometers lange rim (rand langs afgrond) de imposante oeroude Grand Canyon te kunnen bewonderen. Hier heb ik weinig tekst voor nodig, de beelden en korte omgevingsvideo’s spreken voor zich. Ik was stil en sprakeloos terwijl een strakke soms koude wind vanuit de diepte opsteeg:
Deze rivier, de Colorado, heeft alles veroorzaakt over een periode van 2.100.000 jaar. Kleine nietige mens:


Leek me een mooie plaats om eens op te gaan staan:

Freedom ?Maquette:

Ik ben dus (bijna) heel de weg van Flagstaff met de fiets naar naar hier gereden. Om wat tijd te hebben voor de Grand Canyon heb ik een toeristische trein teruggenomen. Vermits iedereen een retourtje neemt en ik een enkeltje moest er wat gebeld worden voor mezelf en de fiets. Iedereen hier in traditionele kleding. Heel tof vond ik.

Deze man is oorspronkelijk uit Rotterdam afkomstig en is in de jaren zestig naar de VS geëmigreerd. Nu is hij met pensioen maar doet nog graag deze job als figurant met veel vuur, letterlijk zelfs. Je was onmiddellijk mee! Best heette hij.

Hier een interview met hem in zijn beste Nederlands (hij woont al bijna 50 jaar hier) waarbij hij vertelt hij over zichzelf en zijn leven. Heel toffe man.

Hij heeft een ranch en deed vroeger mee aan rodeo’s. Hij is Vietnam veteraan een heeft een medaille als “sniper” (scherpschutter). 

Hij heeft vanzelfsprekend een revolver. Deze werkt maar is nu niet geladen. Thuis heeft hij nog wat modernere wapens. Amerikanen willen in deze regio echt wel “the right to defend yourself” hebben volgens the second amendement. The first amendement is “the freedom to speek”. Deze 2 zijn in hun Amerikaanse botten gegrift nadat ze zich ontvoogd hadden van de Engelsen, de Fransen… Merk op dat hij zijn revolver niet richt naar iemand maar veilig opzij houdt. Het zijn geoefende schieters

Nog even de Canyon afgefiets/gewandeld want het is toch wel adembenemend:


Dit zijn vier ladys uit New Orleans waar ik mijn fietsreis startte. Heel vriendelijke dames die zelf als 80+ mijn bagage hielpen dragen:

Een echte kaartjes knipper voor de Pulmonwagon richting Williams waar ik een onderkomen heb bij een koppel via warmshowers.

Onderweg werden we door een bende beroofd:


Ze waren de trein opgesprongen en pleegden een hold-up:

Een mini zangpartij met banjo;
Deze man kon op de trein voor het publiek goed moppen tappen:

Hier is er eentje speciaal voor de blog:

En dit is ongelooflijk. Greg en Ann ontvingen ons bijzonder hartelijk: slaapplaats, warm eten (met een hele mixed salad), gezellige babbel, ontbijt... Dit alls via www.warmshowers.org Heel fijne mensen die ik niet licht zal vergeten. Een Chinese  vrouw maakte ook een wereldtrip op de fiets:

Met daarbij een hele hoop mixed salad, Sangria... Prachtig dat dit kan, in volle vertrouwen en zonder kosten: